
Varna can be said to be the alphabets of Hindi language. In Hindi language, there are total 44 alphabets.
All the Varna’s together is known as Varnamala.
GET INSTANT HELP FROM EXPERTS!
- Looking for any kind of help on your academic work (essay, assignment, project)?
- Want us to review, proofread or tidy up your work?
- Want a helping hand so that you can focus on the more important tasks?
Hire us as project guide/assistant. Contact us for more information
Varnamala in Hindi is made of Swar (11 of them) and Vyanjan (33 of them).
भाषा की सबसे छोटी इकाई ‘वर्ण’ कहलाती है। हिनी भाषा में मूल रूप से चवालीस (44) वर्ण है। वर्णों का व्यवस्थित समूह ‘वर्णमाला’ कहलाता है।
1. Swar in Hindi can be said to be similar to Vowels
2. Vyanjan can be said to be similar to consonants
स्वर – जिन वर्णों का उच्चारण बिना किसी अन्य वर्ण की सहायता से किया जाता है उन्हें स्वर कहते हैं। हिंदी भाषा में ग्यारह (11) स्वर होते हैं।

व्यंजन – जिन वर्णों का उच्चारण स्वरों की सहायता से किया जाता हैं, उन्हें व्यंजन कहते हैं। हिंदी भाषा में तैंतीस (33) व्यंजन होते हैं।

क से कबूतर (Kabootar – Pigeon)
ख से खरगोश (Khargosh – Rabbit)
ग से गधा (Gadha – Donkey)
घ से घर (Ghar – House)
च से चम्मच (Chammach – Spoon)
छ से छाता (Chhaata – Umbrella)
ज से जहाज (Jahaaj – Ship)
झ से झंडा (Jhanda – Flag)
ट से टमाटर (Tamaatar – Tomato)
ठ से ठंडा (Thanda – Cold)
ड से डगर (Dagar – Path)
ढ से ढक्कन (Dhakkan – Lid)
ण से बाण (Baan – Arrow)
त से तरबूज़ (Tarbooz – Watermelon)
थ से थरमस (Tharmas – Thermos)
द से दरवाज़ा (Darwaaza – Door)
ध से धनुष (Dhanush – Bow)
न से नल (Nal – Tap)
प से पत्ती (Patti – Leaf)
फ से फल (Phal – Fruit)
ब से बस (Bas – Bus)
भ से भवन (Bhavan – Building)
म से मछली (Machhali – Fish)
य से यन्त्र (Yantra – Machine)
र से रस्सी (Rassi – Rope)
ल से लकड़ी (Lakadee – Wood)
व से वर्षा (Varsha – Rain)
श से शलगम (Shalgam – Turnips)
ष से षट्कोण (Shatkon – Hexagon)
स से सर्प (Sarp – Snake)
ह से हथौड़ा (Hathoda – Hammer)
क्ष से क्षत्रिय (Kshatriya – Warrior)
त्र से इत्र (Itra – Perfume)
ज्ञ से ज्ञान (Gyaan – Knowledge)
Related: Hindi Grammar: Quick Reference Guide
Leave a Reply